Gecombineerde attributie opzetten

Is attributie nieuw voor u? Lees deze informatie.

Attributiemodellen

Attributie betekent dat een waarde wordt bepaald voor een combinatie van gebeurtenissen en acties door de gebruiker die bijdragen tot het gewenste resultaat en dat die waarde daaraan wordt toegeschreven. In het geval van advertentiecampagnes wordt bij attributie gekeken welke kanalen en contactpunten een invloed hebben op de beslissing van de gebruiker om op die plaats te converteren.

Klikconversies en weergaveconversies

Een klikconversie vindt plaats wanneer een klant direct op een van uw advertenties klikt en een gewenste handeling uitvoert op uw website. Een weergaveconversie vindt plaats wanneer een klant een van uw advertenties online ziet en vervolgens op uw website converteert, zonder dat hij op de advertentie heeft geklikt. (Door een nieuw tabblad te openen en de URL van uw website in te tikken, door direct naar uw bedrijf te zoeken etc.) Dat is belangrijk, want uit onze eigen research en die van externe partijen blijkt dat de meerderheid van uw doelgroep niet op advertenties klikt. Meer nog, slechts ongeveer 16% van de online gebruikers is verantwoordelijk voor 100% van alle klikken op advertenties.

Bij gecombineerde attributie wordt bij het meten van de impact van uw reclamecampagnes rekening gehouden met zowel klikconversies als weergaveconversies. Zo kunt u beter nagaan hoeveel van uw marketingbudget per kanaal en contactpunt werd besteed, zodat u weet welke kanalen en contactpunten de grootste rol hebben gespeeld in de conversie van uw klanten.

Voordat u beslist welk attributiemodel bij u past, moet u weten dat veel gebruikers op verschillende manieren reageren op reclame. Bij klikconversies kunt u gemakkelijk zien dat iemand op uw advertentie heeft gereageerd, maar bij dit soort meting ziet u niet welke weg de klant heeft afgelegd voordat hij klikte.

U moet er ook rekening mee houden dat klanten op verschillende manieren reageren op advertentiecampagnes en zoekcampagnes.

Houd hier rekening mee

Wanneer iemand een informatievraag intikt in een zoekmachine, doet hij dat met de bedoeling om op een link te klikken en naar een andere site te worden omgeleid.

De campagnes van AdRoll gaan verder dan alleen zoekopdrachten. Er wordt gewerkt met honderden netwerken en uitwisselingen die premium beeldschermreclame aanbieden. Bij het meten van campagnes die zoveel kanalen bevatten, is het zinvol om ons te baseren op de waarde van klik- en weergaveconversies.

Houd hier rekening mee

Iemand die beeldschermadvertenties te zien krijgt, bevindt zich meestal op een website die hij niet onmiddellijk wil verlaten (bijv. socialmediapagna's, nieuwssites, sportpagina's etc.) In dergelijke gevallen is het nuttiger om rekening te houden met de advertentieweergave om het succes van de campagne te meten. Met merkherkenning en weergaven kunt u zorgen dat nieuwe klanten aan uw bedrijf blijven denken en kunt u klanten die niet direct op een advertentie klikken, overtuigen om te converteren.

Voordelen van gecombineerde attributie

Hoewel incrementele conversies het resultaat kunnen zijn van klikken op een advertentie, is het ook mogelijk dat gebruikers een advertentie hebben gezien en later zijn teruggekeerd naar uw website. Ook dat is een incrementele conversie. Daarom houden we bij het meten van het succes van een campagne rekening met zowel weergaveconversies als klikconversies. Uit een recente studie blijkt zelfs dat de mensen die het meest op advertenties klikken, jonger zijn dan 25 of ouder dan 65. Deze cijfers zijn echter omgekeerd als wordt bekeken welke mensen daadwerkelijk online converteren: dat zijn vooral de mensen van 25 tot 44 jaar oud. Als u dus alleen meet welke mensen op advertenties klikken, is het mogelijk dat de kerngroep van mensen die ook werkelijk geld uitgeven online niet wordt benut.

Hoe kunt u weergaveconversies toeschrijven aan kanalen?

Een terugblikperiode is de door de adverteerder toegestane tijd nadat een raakvlak met de klant heeft plaatsgevonden. Als er een raakvlak is nadat de periode is geëindigd, ontvangt het kanaal geen toeschrijving. Als u uw terugblikvenster aanpast, kunt u uw attributiemodel aanpassen aan uw specifieke bedrijfscyclus. Bijvoorbeeld, als uw verkoopcyclus korter is (zoals bij retail-klanten), is uw terugblikvenster misschien slechts 24 tot 48 uur. Maar als uw koopcyclus langer is, zoals bij de meeste van onze B2B-klanten zien, kan het terugblikvenster voor de attributie wel 30 dagen zijn.

De standaardinstelling van AdRoll voor het conversievenster is 7 dagen. Uit tests is gebleken dat 97% van de tijd incrementele conversies plaatsvinden binnen een periode van 7 dagen.

Volgende stappen

Kan ik nog steeds zien hoeveel klikconversies mijn campagne heeft?

In het dashboard van uw AdRoll-account kunt u op het tabblad 'Doelgroep" zien hoeveel klikconversies uw campagnes hebben opgeleverd.

Hoe pas ik mijn attributie-instellingen aan?

U kunt uw toekenning aanpassen bij "Instellingen voor toekenning" in "Instellingen", het tandwielpictogram in de rechter bovenhoek. Daar kunt u uw instellingen voor klikconversies en weergaveconversies bekijken. U kunt er de conversieperiode en de wegingsfactor aanpassen. U kunt ook uw attributiepercentage aanpassen. Dat is de hoeveelheid conversies die werkelijk aan uw campagnes bij AdRoll worden toegewezen. Zo kunt u gemakkelijker en nauwkeuriger een attributiemodel opstellen dat bij uw unieke bedrijfscyclus past.