Alles over HTML5-advertenties

Onze technici zijn dag en nacht aan het werk om onze nieuwe HTML5-uploader zo snel mogelijk te lanceren. Ondertussen kunt u ook proactieve maatregelen nemen om de prestaties van uw campagne te beschermen. We raden u ten sterkste aan om uw flashadvertenties te pauzeren en statische advertenties in uw campagnes te lanceren.

Alles wat u moet weten

Over HTML5

HTML is de bouwsteen van het internet. Het is de opmaaktaal die de websites die u kent en waardeert tot leven brengt. HTML5 is versie 5 van deze taal.

We vinden deze video nuttig om te leren wat HTML5 is en waarom steeds meer bedrijven deze technologie als standaard gaan gebruiken.

Er kan veel worden gezegd over HTML5 en op welke manier het verschilt van vorige versies, maar wat belangrijk is in de context van advertenties is dat het de deur opent naar een nieuwe set van uitgebreide functies voor animatie en interactie die overal werken, op elk platform of apparaattype.

HTML5-advertenties worden net als webpagina's weergegeven. Dat betekent dat elk apparaat of platform dat een website kan weergeven, uw advertentie ook kan weergeven. Dat is niet mogelijk met Flash (SWF), de huidige technologie voor video en animatie, waarvoor een Flash-speler moet geïnstalleerd zijn (een Flash-plugin) om te spelen.

Het belang van HTML5

De belangrijkste spelers in de sector stappen af van Flash. Apple ondersteunt Flash al sinds begin 2010 niet op zijn iOS-apparaten en de nieuwe versies van de Chrome-browser "pauzeren" Flash-elementen die niet essentieel zijn voor de inhoud van de website "op een intelligente manier". En dus ook uw advertenties.

Omdat ze leider zijn in de markt voor zowel desktops als mobiele toestellen zal dit een aanzienlijke impact hebben op de prestaties van uw campagnes.

Lees meer over de reden waarom iOS Flash niet ondersteunt.

Lees meer over de verwachte Chrome-updates.

Flash-advertenties in Google Chrome

Wanneer uw Flash-advertenties uiteindelijk worden geladen, zijn ze voorzien van een grijze achtergrond met een knop afspelen. De bezoeker moet erop klikken om ze af te spelen en vervolgens opnieuw klikken om naar uw startpagina te gaan. In de afbeelding hieronder ziet u hoe een flashadvertentie eruit zal zien in Chrome:

De onderstaande advertentie is een werkende Flash-advertentie. Als u Firefox, Safari of Internet Explorer gebruikt zal deze zoals gewoonlijk automatisch afspelen. Maar als u deze bekijkt op de laatste versie van Chrome, zal het beeld snel bevriezen (zoals op de afbeelding hierboven) totdat u erop klikt.

Als u de laatste versie van Chrome nog niet gebruikt, kunt u die hier downloaden. Het kan nuttig zijn om te zien hoe de advertentie eruit ziet en hoe die functioneert in een live omgeving.

Zorg dat u op de hoogte blijft van de steeds grotere beperkingen van de Flash-functionaliteit naarmate meer bedrijven vaker gebruikmaken van HTML5-normen. Om u te helpen om een beslissing te nemen met kennis van zaken hebben we in de onderstaande tabel enkele pluspunten en minpunten verzameld.

U vindt meer informatie over de functionaliteit van HTML5 en de best practices van reclame in de IAB-richtlijnen (Interactive Advertising Bureau).

HTML5 Flash

Pluspunten:

• Werkt zowel op desktop als op mobiele apparaten
  • Video en animatie ondersteund met een externe plugin
  • Dit is de toekomst

Minpunten:

• Wordt inconsistent weergegeven in oudere browserversies of in Internet Explorer
  • De tools voor het maken van HTML5-advertenties zijn niet erg ontwikkeld. U hebt iemand nodig met technische expertise

Pluspunten:

• Bewezen technologie
  • Veel tools en services om Flash-advertenties te maken
  • Werkt consistent in oudere browserversies wanneer de Flash-plugin geïnstalleerd is

Minpunten:

• Wordt niet automatisch afgespeeld in Chrome
  • Heeft de Flash-plugin nodig om met Safari en Firefox te kunnen werken
  • Niet ondersteund op iOS (iPhone en iPad)
  • Minimale functionaliteit op mobiele apparaten

HTML5-advertenties maken

De handigste manier om HTML5-advertenties te ontwikkelen die goed werken, is samenwerken met een ontwikkelaar die uw HTML5-advertenties voor u kan maken. Als dat geen optie is, stelt IAB enkele tools voor die nuttig kunnen zijn, maar zelfs voor die tools is enige technische kennis vereist.  Let op, deze tools zijn niet door ons gemaakt, dus we kunnen niet beloven dat ze werken. Maar het goede nieuws is: naarmate meer mensen deze technologie gaan gebruiken, ontstaan voor u ook meer mogelijkheden om HTML5-advertenties te maken.

Als u van plan bent om proactief HTML5-advertenties op te stellen voor toekomstig gebruik, volg dan zeker deze HTML5-advertentierichtlijnen.