Aan de slag met retargeting

Niet iedereen is gereed om een handeling uit te voeren als hij uw website bezoekt. Sommige bezoekers bekijken een aantal pagina's, beginnen een formulier in te vullen of leggen iets in hun winkelwagentje. Dat zijn intentiesignalen, en ze helpen u om te begrijpen wie van uw doelgroep het meest waarschijnlijk een actie zou nemen. Retargeting betekent dat advertenties met een aangepaste boodschap selectief worden weergegeven voor deze doelgroepen. U brengt windowshoppers terug naar uw website, zodat ze de gewenste actie kunnen nemen.

In dit gedeelte nemen we alles door wat u moeten weten om een geslaagde retargetingcampagne te starten en te optimaliseren met AdRoll.

Ga direct naar:

Het juiste moment om te starten met retargeting

Voordat we van start gaan, moeten we zeker weten dat dit het juiste moment is om te starten met retargeting. Zorg dat u over het volgende beschikt:

• Uw eigen website

• AdRoll werkt op basis van het gedrag van elke gebruiker op uw website. Als u geen website hebt of alleen een pagina op sociale media, is AdRoll niet erg geschikt voor uw bedrijf.

• Meer dan 500 websitebezoekers per maand

• Retargeting werkt het best wanneer u ten minste 500 websitebezoekers per maand hebt. Als u niet zeker weet hoeveel websitebezoekers u hebt per maand, kunt u de AdRoll Pixel gebruiken om uw webverkeer te meten om te bepalen hoeveel bezoekers u hebt per maand.

• Een website met structuur en navigatie

• AdRoll kan u helpen om retargetingcampagnes met optimale resultaten uit te voeren, maar als het op uw website niet duidelijk is op welke manier acties zouden moeten nemen (bijv. een aankoop doen, een formulier invullen), zal het moeilijk zijn om positieve resultaten te zien.

Bepalen wanneer een campagne geslaagd is

We meten het succes aan de hand van conversies bij AdRoll. Een conversie vindt plaats wanneer een bezoeker na interactie met een advertentie een actie uitvoert die is waardevol voor uw bedrijf. Afhankelijk van uw bedrijfsactiviteiten is dat bijvoorbeeld een aankoop, het indienen van een formulier met gegevens van een potentiële klant, een telefoongesprek of een waardevolle actie waarmee uw bedrijf kan groeien.

Door te definiëren welke conversies het meest van belang zijn voor uw bedrijf en hoeveel elke conversie waard is voor u, kunnen wij u helpen campagnes op te stellen die het best aansluiten op uw specifieke bedrijfsbehoeften.

Pro-tips:

• Als u ervoor kiest om uw algemene marketingsucces in een afzonderlijke tool te meten, moet u zorgen dat u uw conversiedoelgroep bepaalt in AdRoll. Ons intelligente platform kan ervoor zorgen dat u betere resultaten boekt als we weten wat succes voor u betekent.

• Als u verschillende KPI's gebruikt om elke conversie te evalueren, raden we u aan om afzonderlijke conversiedoelgroepen met hun eigen specifieke regels te maken.

Meten of een campagne geslaagd is

KPI's (Key performance indicators, belangrijke prestatie-indicatoren) zijn statistieken die worden gebruikt voor het meten van de effectiviteit van uw advertentiecampagne. Wanneer u KPI's kiest om in retargetingcampagnes te gebruiken, moet u nadenken over de rol die retargeting zal spelen in uw volledige marketingprogramma.

Bijvoorbeeld: misschien gebruikt u al zoekmarketing, traditionele displayadvertenties en posts in sociale media om mensen aan te sporen zich te registreren op uw website. Als u ook retargeting gaat gebruiken om meer registraties te verwezenlijken, kunt u de prestaties van deze marketinginitiatieven te gebruiken als basis om uw prestaties met AdRoll te meten.

AdRoll meet de volgende KPI's voor retargetingcampagnes:

• Uitgave: het bedrag besteed aan de weergave van advertenties.

• Impressies: het aantal keer dat een advertentie werd weergegeven

• Klikken: het aantal keer dat op een advertentie is geklikt

• Doorklikpercentage: het percentage impressies dat tot een klik heeft geleid.

• Kosten per duizend impressies (CPM): 'Cost per mille' (Latijn voor duizend), veelvoorkomende manier waarop advertenties worden verkocht.

• Kosten per klik (Cost per click - CPC): totale uitgave gedeeld door het aantal klikken

• Kosten per acquisitie (Cost per acquisition - CPA): totale uitgave gedeeld door het aantal conversies

• Weergaveconversie (View-through conversion - VTC): aantal voltooide conversies nadat iemand een advertentie heeft gezien, maar er niet op heeft geklikt.
  • Klikconversie (Click-through conversion - CTC): aantal voltooide conversies nadat iemand op een advertentie heeft geklikt.

• Rendement (Return on investment - ROI): toegeschreven inkomsten gedeeld door uitgaven.

Richt uw inspanningen op één KPI die u gemakkelijk aan een zakelijke waarde kunt koppelen. Zorg ook dat alle doelstellingen en basislijnen gebaseerd zijn op historische data. Als u geen historische data hebt, kunt u een kleine test uitvoeren bij AdRoll om inzicht te krijgen in uw eigen unieke situatie.

Een initieel budget bepalen

Het kan erg moeilijk zijn om het juiste budget te bepalen, vooral als dit de eerste keer is dat u een retargetingcampagne uitvoert. Ga naar Tips voor het bepalen van uw campagnebudget als u hulp nodig hebt bij het bepalen van het juiste budget.

Pro-tips:

• Eén derde van de marketeers heeft in 2015 meer dan 50% aan zijn totale marketingbudget besteed aan programmatisch adverteren, waaronder retargeting. (AdRoll State of the Industry, 2016)

• 71% van de marketeers besteedt 10 à 15% van zijn volledige online advertentiebudget aan retargeting (AdRoll State of the Industry, 2014)

Prioriteit verlenen aan verschillende doelstellingen

U hebt bepaald met welke metrieken uw succes moet worden gemeten en u hebt een initieel budget vastgelegd. Voordat u van start gaat, moet u kiezen wat het belangrijkst is voor u: uw volledige budget besteden of de best mogelijke prestaties verwezenlijken?

Waarom kan ik niet aan beide prioriteit geven?

De reden is eenvoudig: ze zijn omgekeerd evenredig. Als u optimaliseert voor prestaties, weet u zeker dat elke euro die u aan uw advertentie besteedt het hoogst mogelijke rendement oplevert. Om de beste prestaties te verkrijgen, moet u soms echter uw doelgroep beperken tot de mensen waarvan de kans het grootst is dat ze converteren, en vermijden om geld uit te geven om anderen te bereiken. Dat is zeer goed voor het rendement, maar kan er wel toe leiden dat de grootte van uw doelgroep beperkt is en dat uw budget niet volledig wordt besteed.

Optimaliseren voor uitgaven is dan weer een fantastische manier om de grootst mogelijke doelgroep te bereiken. Omdat u zich niet strikt richt op prestaties, hebt u meer flexibiliteit om verschillende segmenten van bezoekers te bereiken die u anders gemist zou hebben. Door uw doelgroep te vergroten, kunt u uw gekozen budget beter besteden en hebt u een groter bereikt.

Waarop moet ik me concentreren?

U moet een evenwicht vinden. Wanneer u begrijpt hoeveel elke interactie van klanten u waard is, kunt u ernaar streven om het bereik zo groot mogelijk te maken, terwijl u toch onder uw maximumlimiet blijft. Dit zijn enkele vragen die u kunnen helpen om te bepalen wat het belangrijkst is voor u:

• Wat wilt u liever verwezenlijken in de eerste maand: uw totale budget besteden of een specifieke KPI bereiken?

• Stel dat u uw budget zou kunnen verdubbelen, hoe zouden uw verwachtingen van de prestaties dan wijzigen?

• Zou u van uw KPI-doelstelling af zien als u dan meer conversies zou bereiken?

Op basis van uw antwoorden kunt u een goed idee krijgen van de beste werkwijze voor u: op basis van uitgave of op basis van prestaties. Als u Geautomatiseerde campagnes gebruikt, optimaliseert ons intelligente platform uw campagne dag en nacht om uw doelstelling te bereiken, welke doelstelling u ook kiest.

Pro-tips:

• U kunt een specifieke CPA-, CPC- of CPM-doelstelling instellen op ons platform. We bevelen CPC aan als KPI, omdat het meer op één lijn ligt met het soort actie dat u wilt stimuleren.

Succes toekennen aan de juiste factoren

Retargeting kan verschillende rollen spelen in uw totale marketingstrategie. Voordat u complexere campagnes opzet, moet u bepalen hoe u het succes van uw campagnes gaat meten en hoe u dat succes gaat toekennen aan de juiste factoren.

U moet onder andere nadenken over attributie. Attributie betekent bepalen welke verschillende marketinginitiatieven en aanrakingspunten hebben geleid tot het succes op basis van het effect dat zij gehad hebben op het converteren van uw doelgroep. Bij digitaal adverteren tracken marketeers conversies op twee manieren: klikconversies (click-through conversions (CTC)) en weergaveconversies (view-through conversions (VTC)).

Met klikconversies worden gebruikers getrackt die op een advertentie klikken en als gevolg daarvan converteren. Met weergaveconversies worden gebruikers getrackt die een advertentie zien en er niet onmiddellijk op klikken, maar later converteren, ofwel organisch ofwel nadat ze een advertentie van een ander kanaal zien. AdRoll raadt aan om zowel klikconversies als weergaveconversies te gebruiken wanneer u de prestaties van uw retargetingcampagnes evalueert.

Vergeet niet dat de retargetingadvertenties een van de vele marketingtouchpoints zijn die tot een conversie leiden kunnen. Hoewel het effect van weergaveconversies moeilijker te kwantificeren is, moet rekening gehouden worden met het feit dat weergegeven advertenties tot meer bewustzijn en affiniteit met uw merk leiden voor elke nieuwe klant.

Pro-tips:

• AdRoll volgt de industrienormen voor terugblikperiodes. Als een gebruiker binnen 30 dagen na een klik of 7 dagen na een impressie converteert, schrijven we dat succes volledig toe aan AdRoll. Wilt u deze standaardinstelling wijzigen, dan kunt u het aantal dagen wijzigen in uw terugblikperiode of een specifiek percentage van conversies om rechtstreeks aan AdRoll toe te schrijven instellen in het venster.

• Als u Google Analytics voor web analytics gebruikt, kunt u zien hoe retargeting bijdraagt tot conversies door ondersteunende conversies. Let op, er wordt alleen rekening gehouden met klikken, niet met weergaven, en meestal wordt cross-device data niet opgenomen. De standaard terugblikperiode is 30 dagen.

Beste praktijken voor beeldadvertenties

Gebruik de kennis die u hebt van uw klanten om een boodschap en afbeeldingen van uw advertentie te creëren die uw doelgroep zullen aanspreken. Door advertenties aan te passen aan de doelgroep waarop u zich richt, kunt u de prestaties van uw campagnes verbeteren. Bovendien kan de band met uw merk sterker worden. Test altijd variabelen om te zien wat het best werkt en gebruik wat u geleerd hebt in al uw campagnes.

Dit zijn enkele manieren waarop u de belangrijkste variabelen in uw beeldmateriaal kunt testen:

Algemene beste procedures

• Maak verschillende versies van het beeldmateriaal. Ons platform zal automatisch verschillende versies van dezelfde advertentiegrootte testen en optimaliseren om u te helpen de beste resultaten te behalen.

• Biedt u verschillende producten aan op uw website? U kunt dynamische advertenties gebruiken waarin uw producten verschijnen om meer conversies te krijgen. Hier zijn 7 tips voor succes met dynamische beeldadvertenties. Als u klant bent bij Shopify of WooCommerce kunt u uw dynamische beeldadvertenties nog sneller opzetten.

• De meeste van de grootste advertentie-inventarisbronnen, met inbegrip van Google en Facebook, hebben strikte richtlijnen voor de advertenties die goedgekeurd worden voor hun netwerken. U moet deze richtlijnen respecteren om te zorgen dat uw advertenties zo vaak mogelijk verschijnen.

Advertentieformaten

• Zorg dat u elke advertentie in alle populaire formaten ter beschikking stelt. Zo weet u zeker dat u de juiste doelgroep niet misloopt omdat u niet over het juiste advertentieformaat beschikt.

• Voor web: 300×250, 728×90, 160×600, 300x600, 320×50 en 970x250

• Voor Facebook en Instagram: 600x315, 600x600, 1200x628 en 1200x1200

• Voor systeemeigen webadvertenties: 600x500 (aanbevolen), 600x600, 600x315.

_______

• Probeer verschillende kleurenschema's uit voor zaken als knoppen, achtergronden en afbeeldingen.

• Gebruik duidelijke en heldere afbeeldingen voor producten

Advertentietekst

• Gebruik tekst ofwel om klanten informatie te geven ofwel om hen aan te zetten om te converteren. Vermijd om beide te doen.

• Zorg dat de tekst leesbaar is boven de achtergrondafbeeldingen.

• Houd de tekst kort en duidelijk.

Oproep tot actie of Call To Action (CTA)

• Test meerdere CTAs, want wat werkt voor één doelgroep, werkt misschien niet voor een andere.

• Zorg dat gebruikers voor elke CTA precies weten wat ze mogen verwachten als ze op de advertentie klikken

• Voor doelgroepen met een lagere intentie kunt u wellicht CTA's gebruiken waarin uw merk in de kijker staat, zodat zij zich bewuster worden van uw merk. Hoe lager u in de funnel gaat, hoe sterker uw CTA's moeten zijn, bijvoorbeeld "Meer informatie hier" of "Nu kopen".

Landingspagina's

• Landingspagina's moeten relevant zijn voor de boodschap in de advertentie.

• Zorg dat gebruikers direct op de landingspagina of na 1 à 2 klikken kunnen converteren.

• Als de advertentie een promotie bevat, moet die promotie op een duidelijke plaats op de landingspagina zichtbaar zijn.

Aan de slag

Dit zijn de eerste stappen om uw retargetingcampagne te starten:

1. Registreer u voor een AdRoll-account

2. Plaats en activeer uw AdRoll Pixel

3. Voltooi uw onboarding